В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук, се твърди, че

...
В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук, се твърди, че
Коментари Харесай

Мангъров не е казвал, че РНК ваксините удрят половите органи на децата

В публикация, споделена хиляди пъти единствено във Facebook, се твърди, че инфекционистът и педиатър доцент доктор Атанас Мангъров, е изказал мнение, че РНК имунизациите засягат половата система на децата.

В обявата написа, че  " не се споделя истината, а РНК има непряк резултат като удряне на половите органи на децата “. В материала даже се твърди, че някои деца умират от тези ваксини.

Статията, която сякаш цитира лекаря от Инфекциозна болница в София доц. Мангъров, е достигнала до хиляди консуматори и е споделена от съвсем 270 разнообразни страници във Facebook. 

В обявата има много правописни неточности. В нея се твърди още (цитатът не е редактиран - б.р.): " За това е определена възрасста от 5 до 11 години. Детето тогава се развива, само че това никой няма да го каже. Изслидвания на английския университет го е докзал. При 10 боцнати, 4 деца имат страдалчество на половите органи. РНК Генома е рисков и поврежда половата система на децата. При други децата умират. Споделете с цел да знае народа! “.

БНР се свърза с доц. доктор Атанас Мангъров, който изрично отрече да е казвал сходно нещо.

" Не съм казвал такова нещо. Няма въз основа на какво да се каже “, сподели доцент Мангъров. И определи потреблението на името му като " предизвикателство на интерес “. Мангъров обаче остава запазен към слагането на Covid ваксини на деца.

Какво демонстрират тестванията на имунизацията против Covid на " Пфайзер/Бионтех “ във възрастовата група 5-11 години

По данни на Европейската организация по медикаментите, представени от сайта coronavirus.bg, при деца от 5 до 11 години дозата Comirnaty е по-ниска от тази, която се употребява при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg, спрямо 30 µg). Както и при по-голямата възрастова група, имунизацията се ползва като две инжекции в мускулите на мишницата с период от три седмици.

В късата характерност на продукта, на база получени дози от деца в групата от 5 до 11-годишна възраст, е разказано, че най-честите нежелани реакции са сходни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, зачервяване и отичане на мястото на инжектиране, мускулна болежка и настинка. Тези нежелани реакции нормално са леки или умерени по тежест и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизацията.

Наскоро излезе отчет на Центровете за надзор на болесттите в Съединени американски щати (CDC), който е отдаден на сигурността на имунизациите във възрастовата група 5-11 години. Той беше представен от вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в ефира на БНР.

В отчета се споделя, че в клиничните изследвания са взели участие над 4000 деца, като при към 3200 е приложена имунизацията, останалите са получили плацебо. Отделно са следени 30 000 деца в действителния живот, откакто са им сложени две дози ваксина от препарата на " Пфайзер/Бионтех “ против Covid-19. В отчета също е маркирано, че най-честите нежелани странични резултати са болежка на мястото на инжектиране, главоболие и отмалялост.

Това, което тормози най-много родителите, са сериозните странични резултати.

Проф. Александрова успокои, че те са доста редки. При сложени повече от 8 млн. дози ваксини във възрастовата група 5-11 години са следени общо 11 случая на миокардит, от които 7 към този момент са излекувани, а 4 са в развой на възстановяване.

97-98% от получените сигнали от родилите на деца от 5 до 11 години са незначителни неразположения

" Има два смъртни случая на деца, откакто са получили имунизацията. И двата са на деца, които са имали голям брой съпътстващи болести и анализът на специалистите не е открил връзка сред имунизацията и този нежелателен излаз “, сподели проф. Александрова.

Над 20 % от децата на възраст от 5 до 11 години в Съединените щати са получили първата си доза ваксина Covid-19.

Агенцията за надзор на храните и медикаментите на САЩ (FDA) е провела лична оценка за изгодата и риска, употребявайки моделиране, с цел да предскаже какъв брой симптоматични случаи на Covid-19, хоспитализации, банкет в интензивно поделение (ICU) и смъртни случаи от Covid-19 би предотвратила имунизацията при деца на възраст от 5 до 11 години по отношение на броя на евентуалните случаи на миокардит, хоспитализации, хоспитализация в интензивно поделение и смъртни случаи, които имунизацията може да аргументи. Моделът на FDA предвижда, че като цяло изгодите от имунизацията ще надвишават рисковете при деца на възраст от 5 до 11 години. 

Освен това FDA и CDC разполагат с няколко системи за непрестанно наблюдаване на сигурността на имунизациите против ковид и разрешават бързото разкриване и следствие на евентуални проблеми с сигурността.

При приложени над 8 милиона дози ваксини против Covid-19 при деца от 5 до 11-годишна възраст по света не се оповестява за непряк резултат от имунизацията, който да визира половата система на децата. Следователно изказванието, че РНК имунизациите повреждат половата система на дребните деца е погрешно. Както е погрешно, че доцент Мангъров е споделил, че РНК удря половите органи на децата.

Данните до момента демонстрират, че имунизацията предлага добра отбрана против Covid-19 при децата. Въпреки че Covid-19 при децата постоянно е по-лек, в сравнение с при възрастните, има съществени доказателства в поддръжка на имунизирането на деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР